The Director

Experienced and connected - Bringing 30+ years of international experience to the Netherlands - Met 30+ jaar internationale ervaring in de film en televisie industrie.

Continue

Djotipersad Lachman

Erkend lid van:

  • Federation Writers Association (FWA)
  • Vereniging Exploitatie Vertoningsrechten Audiovisueel Materiaal (VEVAM)
  • Stichting Exploitatie Kabeltelevisierechten Audiovisueel Materiaal (SEKAM)
  • Literaire Rechten Auteurs (LIRA)
  • Centrum Dienstverlening Auteurs- en aanverwante Rechten (CEDAR)
  • Grafische Onderwijs Centrum (G.O.C) en Nederlandse Beroeps Filmers (NBF)
  • Indian Motion Pictures Producers Association (IMPPA)
  • The Indian Film and TV Directors Association (IFTDA)

Onder leiding van Djotipersad Lachman is S-Heramba Productions sinds 1985 gespecialiseerd in het vervaardigen en produceren van (speel)films, televisieprogramma’s en series.

Voor de eerdere producties is er nauw samengewerkt met nationale en internationale producenten, regisseurs en filmdistributeurs.

De productie van de speelfim, “HEBZUCHT”, wordt geleid door de producers team Lachman Brothers namens S-Heramba Productions.

Achtergrond/Overzicht

Lachman is geboren in Paramaribo te Suriname. Op jonge leeftijd vertrok hij naar Nederland en is sindsdien woonachtig in Rotterdam. Hij studeerde aan de Scholengemeenschap Noord te Rotterdam. Vervolgens volgde hij diverse cursussen in de filmkunde aan de Open Universiteit Rotterdam. Tegelijkertijd deed hij de studie fotografie bij de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam. Aansluitend heeft hij deelgenomen aan filmtrainingen in India, New York, Londen en Nederland.

Lachman is behalve een erkende Martial Arts (Tae Kwon-Do 1ste Dan) beoefenaar ook een gediplomeerde danser en docent in de Indiase klassieke dansstijlen: Kathak, Odissi en Bharat Natyam. Hij is afgestudeerd aan de zeer populaire en bekende Dansacademie Chandra Sukhai te Zoetermeer.

Lachman heeft veel aan zelfstudie gedaan op het gebied van sociaal, cultureel, maatschappelijk, sport, media, politiek, taalwetenschap, antropologie en ayurveda. De geschiedenis van andere culturen geniet ook zijn interesse.

Op vrij jonge leeftijd raakte Lachman betrokken bij de sociaal-maatschappelijke problemen van Surinaamse- Hindoestanen in Nederland. Om effectief iets aan de problemen te kunnen doen, was een verdieping in de achtergronden een noodzakelijke voorwaarde. Dit was de aanleiding voor hem om zich te verdiepen in de geschiedenis van de Hindoestanen. Vervolgens deed hij onderzoek hieromtrent in India, Suriname en Nederland. Daarbij was de bestudering van de heilige boeken zoals de Veda’s, Puranas, de Koran en de Bijbel onvermijdelijk.

Eigen producties

Reeds in 1984 bracht Lachman zijn eerste speelfilm, “Formula” uit. Script, regie, productie, camera, montage en distributie deed hij allemaal zelf. Daarna volgden twee andere speelfilms: “Kala Dhanda” in 1985, en “Tu Kahan Hai” in 1989.

In 2000 produceerde Lachman drie documentaires:
Suriname Nu. Heilige India en World Peace Appeal met Sri Jagad Guru (India) en Bisschop Tutu (Zuid Afrika).

In 2001 produceerde Lachman drie reportages:
My Roots, een 10-delige reportage over de Hindoestanen uit Nederland, Suriname en India. Aardbeving Gujarat, een reportage over de aardbeving Gujarat in India. Kumbh Mela, een reportage over 33 miljoen pelgrims in Prayag in India.

In 2005 was hij zijdelings betrokken bij de International Indian Film Award (IIFA) in Amsterdam. In 2006 vertrok Lachman naar India alwaar hij jarenlang betrokken was bij Bollywood producties. Vooral dankzij zijn verblijf in India geniet Lachman van een internationaal netwerk van toptalenten in de filmindustrie.

Cameraman

Lachman heeft als cameraman gewerkt voor diverse regionale - en landelijke omroepen. Zo was hij aangetrokken als hoofdcameraman bij de producties van o.a. Rotterdammer van de eeuw, en bij het Rotterdam Songfestival met de bekende zanger Lee Towers in Rotterdam. Verder was hij ook betrokken bij enkele producties van de Kamasutra Beurs in Utrecht en een portret over ex- Minister Pronk.

Andere camerawerkzaamheden verrichtte hij o.a. voor de stichting Wikro, (President Cabo Verde) en El Fundo TV, de productie van de wereldberoemde muzikant Paulino Viera uit Kaapverdië.

Televisie

Lachman kreeg rollen toebedeeld in de Nederlandse tv-series zoals “De Twee” met Peter Faber, Henk Spaan en Harry Vermegen, en in de misdaadprogramma’s van Jaap Jongbloed en Peter R. de Vries.

Scripts en lyrics

Sinds 1987 heeft Lachman tientallen manuscripten voor boeken en films geschreven. Het schrijven van song lyrics behoort ook tot zijn repertoire.

Buitenland ervaringen

Lachman is zowel nationaal als internationaal bekend in de wereld van films, tv en producties (Amerika, India, Nederland). Dit vanwege zijn brede ervaring op zowel acteer en op film-technisch gebied (producties). Dat heeft er toe geleid dat Lachman van diverse zijden vanuit het buitenland rollen en andere opdrachten aangeboden heeft gekregen. Zo kreeg hij in 1995 een rol als “the side hero” aangeboden in de Indiase speelfilm “Andaz tera Mastana” van producer Mukesh Dugal en de regisseur Deepak Pawar. Ook kreeg hij een aanbod voor productie voor Zee TV (Engeland/ India) voor Visha Vadia Productions.

Tevens kreeg Lachman rollen aangeboden van de bekende Indiase producer Shyam Reddy en regisseur B.N. Tiwari.

Goede doelen in India

Lachman is erg begaan met kansarme kinderen in India. Zo werkt hij mee aan een schoolproject voor duizend kinderen in Omkareshwar in India. In 2001 werkte hij mee aan een geldinzamelingactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Gujarat in India. De huidige minister-president van India, Narendra Modi, was toen eregast. Lachman deed de volledige productie van de documentair met Jagadguru Ramanand Acharya en Narendra Modi.

Literatuur

Jarenlang onderzoek naar de geschiedenis van de Hindoestanen heeft zijn vruchten afgeworpen. De resultaten van Lachmans onderzoek is gebundeld in het boek Bé Ghar (2010). Hierin beschrijft Lachman tweeduizend jaar geschiedenis van de Hindus.

Hebzucht

Lachman is vastbesloten om de aanstormende talenten van Nederland (zowel cast en crew) een kans te bieden in zijn nieuwste en grootste productie, de film Hebzucht.